ILLÉS BORÁSZAT

ILLÉS BORÁSZAT


Történet, kezdetek, jelen és jövő

Butikborászatunk első, 2020-as évjárata egy váratlan eseménynek köszönhető: amikor a szüret előtt 3 nappal visszalépett az azévi termésünk vásárlója. Mi az első pánik után a probléma helyett a lehetőségre koncentráltunk, és elkezdtük a borászkodást. Évegig csak tervezgettünk, álmodoztunk, majd az adott helyzet rávezett minket, hogy elkészítsük az első évjáratú borainkat. Lassan öt év telt el, mi pedig a tapasztalatokon a hibákból tanulva készítjük el a tiszta, őszinte borokat, amikkel azóta is tudunk azonosulni. A tradícókat figyelembevéve, de modern szemlélettel készülő vulkanikus boraink a termőhely elegáns üzenetét közvetítik.

Borászat filozófiája, szőlőművelés, borkészítés

Elsőgenerációs borászat vagyunk, ahol nincsenek kőbe vésett folyamatok, így a hagyományokat szem előtt tartva, de a mai kor igényeinek megfelelve készítjük borainkat. Fontos számunkra a fenntarthatóság, az organikus szőlőművelés, és a borok készítésénél is a lehető legkevesebb beavatkozásra törekszünk. Családi borászatként több munkafolyamatot ketten végzünk, ezt a borászat neve is tükrözi. A számunkra fontos értékek – hitelesek legyünk, a letisztultság, természetesség – ugyanúgy jelen van a borainkban, mint a termőhely sajátosságai.

Fajták és elképzelések

Borászatunkban fehér- és vörösborokat egyaránt készítünk. Modern stílusú Olasz rizlingünk ásványos és harmonikus, míg Rajnai Rizlingünk érett, komplex és elegáns.

Bár a kékszőlő nem annyira elterjedt ezen a vidéken, de szerintünk a Cabernet Franc és a Kékfrankos is figyelemreméltó termést hoz itt, amikből az útóbbi gyümölcsbomba, és az előző bársonyos tanninú és jól iható borok készülnek. Magyarországon kevésbé ismertek a vulkanikus vörösborok, viszont izgalmas ezen a talajon kékszőlőt termelni, és a hazánkban megszokottól egy kicsit eltérő karakterű borokat készíteni – Badacsonyra hangolva.

Kő – kavics történet, nevek eredete

A fantázianeves borokat mindig könnyebben megjegyzik a borfogyasztók, vulkanikus borainkhoz pedig jól illenek a „köves” nevek. Az első évjáratban a francia tölgyfahordóban érlelt Olasz rizling a Holdkő, míg az osztrák tölgyfahordóban készült a Napkő nevet kapta. Az elegáns, emellett ízig-vérig badacsonyi nevekhez az ihletet a présház felújítása során előbukkanó kőházból, és a területen található rengeteg bazaltkőből, homokkőből merítettük. Reduktív házasításunkhoz azonban könnyedebb, lazább nevet kerestünk, így lett az Olaszrizling, Rajnai Ri

Szolgáltatások



Borászatról

  • Borvidék
    Badacsony

  • Borász
    Illés Anita

  • Alapítás éve
    2020

  • Terület
    7,6 hektár

  • Szőlőfajták
    Cabernet franc, Kékfrankos, Olaszrizling, Rajnai rizling, Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Szürkebarát (Pinot gris), Zöldveltelini (Grüner Veltliner)

  • Díjak
    Napkő 2020 I Vinagora Ezüstérem
    Kékfrankos 2021 I Winelovers Top 100 I Silver I

Kapcsolat, információk